Gebruik schuurpapier op de juiste manier

Schuurpapier

Schuurpapier: we kennen het onder verschillende namen. Bedoeld wordt een nuttige alledaagse hulp die in geen enkele hobby- of professionele werkplaats mag ontbreken. Of het nu gaat om meubels die moeten worden opgeknapt, een oude houten vloer een nieuwe glans moet krijgen of een lasnaad moet worden gladgestreken: het schuurpapier is altijd in gebruik. Er zijn verschillende soorten schuurpapier, geschikt voor de verschillende toepassingsgebieden.

Wat is schuurpapier?

Voordat er verse verf op het hout wordt aangebracht of als een oppervlak glad en egaal moet zijn, is schuurpapier het beste gereedschap. Er zijn verschillende soorten schuurmiddelen. Het papier dient hier als dragermateriaal, het vormt de basis voor de slijpkorrel. We vinden ook een basisbindmiddel en het bovenste bindmiddel op het schuurpapier. Afhankelijk van op welke ondergrond we willen werken, hebben we verschillende schuurmiddelen nodig. Daarom verschillen het dragermateriaal, de slijpkorrel en het type coating evenals het bindmiddel aanzienlijk in kwaliteit en samenstelling.

Indien oude verf of lak verwijderd moet worden, lijmresten hardnekkig zijn of u een primer wilt verwijderen kan dit met een schuurmachine of met de hand geschuurd worden. Pads, schrapers en schuurblokken zijn vooral populair voor kleine oppervlakken.

Wat zijn de toepassingsgebieden voor schuurpapier?

Als we het in de volksmond over schuurpapier hebben, bedoelen we meestal een papier dat wordt gebruikt voor handmatige oppervlakteafwerking. Het handige papier wordt gebruikt om ruwe oppervlakken glad te strijken, ruwe materiaalranden af ​​te ronden of om uitgebreid materiaal te verwijderen. Schuren geeft het oppervlak letterlijk de “finishing touch”.

De volgende oppervlakken kunnen met schuurpapier worden bewerkt:

  • Vernissen en verven
  • Hout (massief en gefineerd hout)
  • metalen
  • Natuursteen

Welke soorten schuurpapier zijn er?

Het kiezen van het juiste schuurpapier hangt af van wat je ermee wilt doen. We onderscheiden het papier op basis van verschillende korrelgroftes. Een grove korrel begint met het getal 40, daarna zijn er medium, fijne en zeer fijne korrels met het label 60, 80, 120 en 180. Onder het nummer 600 vind je het natte schuurpapier. Hoe grover de korrel van het papier, hoe meer het het bewerkte oppervlak opruwt. Grove korrels verwijderen ook meer materiaal dan fijnere. Naast de korrel verschillen de schuurpapiersoorten in de afstand waarmee de korrels op het papier worden aangebracht. Er zijn ook korrels van verschillende hardheden. Vaak wordt korund gebruikt, dat wat zachter is dan het alternatieve siliciumcarbide. Diamantschuurpapier heeft de hoogste krashardheid – zo omschrijven wij de hardheid van de aangebrachte schuurkorrels. Voor het korrelnummer staat een letter op het schuurpapier, een P of een F. Deze aanduiding vertelt ons of het papier schuurpapier is voor handmatig gebruik (P) of dat het bedoeld is voor andere schuurmiddelen zoals wetstenen (F).

De P vertelt ons ook dat dit product is vervaardigd in overeenstemming met de Europese FEPA-normen – dit helpt bijvoorbeeld bij het bepalen van de juiste korrelgrootte voor een specifiek materiaal met behulp van aanbevelingstabellen.

Gebruik schuurpapier op de juiste manier
Schuiven naar boven