Voor- en nadelen van rotan, steen, plastic en hout

Tuinbank

Het tuinseizoen is begonnen en daarmee vaak ook de selectie van nieuwe tuinmeubelen. Kiezen tussen rotan, steen, hout en kunststof is vaak lastig. De voor en nadelen.

Met de eerste zonnige en warme dagen neemt de motivatie toe om meer buiten te zijn. Voor veel tuinbezitters is ontspannen op de tuinmeubelen na het werk of in het weekend pure ontspanning. Om ervoor te zorgen dat je thuisoase lang mooi blijft, moet je bij het kiezen van tuinmeubelen letten op het materiaal en de locatie.

Voor- en nadelen van rotan, hout, steen en plastic

De nieuwste trend in tuinontwerp van de laatste jaren zijn rotan meubelen voor in de tuin of balkon en terras. Naast deze klassieker zijn er ook tal van modellen van kunststof, hout, steen of metaal. Elk materiaal reageert anders op weersomstandigheden zoals regen, sneeuw of sterk zonlicht en moet afzonderlijk worden verzorgd. Visueel heeft elke variant veel te bieden. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar een loungebank tuin.

De materialen van tuinmeubelen op een rijtje:

  • Hout
  • Kunststof
  • metaal
  • Rotan
  • Steen

Voor- en nadelen van houten meubels

Hout is duurzaam en robuust en vooral verkrijgbaar in tal van soorten en kleuren. Houten meubels zorgen voor natuurlijkheid in de tuin of op het terras en balkon. Teakhout is bijzonder populair en van hoge kwaliteit, maar ook robinia en acaciahout zijn populair. Bamboe wordt ook steeds populairder omdat het relatief goedkoop en waterafstotend is. Eucalyptushout is bijzonder geschikt voor buiten, is slijtvast en heeft een mooie nerf.

Hardhout verdient in principe de voorkeur. Er zijn echter een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het verzorgen van houten meubels, omdat hout na verloop van tijd bleek en lelijk kan worden als het niet goed wordt verzorgd. Het schoonmaken zelf is eenvoudig, een doek met een beetje zeepsop is voldoende. In het voor- en najaar dienen houten meubelen te worden behandeld met de juiste verzorgingsolie. De impregnering beschermt tegen weersinvloeden en mag alleen op schoon hout worden aangebracht. Een natuurlijk alternatief zou olie zijn. Hiervoor zijn speciale olijfolies geschikt, maar ook lijnolie kan vaak gebruikt worden. Omdat de olie moet uitharden, zijn normale huishoudoliĆ«n meestal niet geschikt. Omdat hout na verloop van tijd broos wordt, moet het op lange termijn uit direct zonlicht worden gehouden. In de winter bewaren tuinliefhebbers de houten meubels onder een luifel en dekken ze op zijn best af. Als de meubels in een afgesloten ruimte worden opgeslagen, is regelmatig luchten noodzakelijk. Als houten meubelen verkeerd worden behandeld en opgeslagen, worden ze grijs (“patina”, wat meer een vlek is) en kromtrekken of broos worden.

Voor- en nadelen van rotan, steen, plastic en hout
Schuiven naar boven